Alles wat je moet weten over kosten van uitzendkrachten in 2021

Vandaag de dag zijn er heel wat werkgevers te vinden die gebruik maken van uitzendkrachten. Nu is het wel zo dat het inschakelen van uitzendpersoneel niet gratis is. Hoewel kosten je precies kwijt bent voor het inhuren van nieuw personeel middels een uitzendbureau is niet van te voren vast te stellen. Het is namelijk zo dat dit per werknemer zal verschillen. Van belang bij het berekenen van de tarieven is de omrekenfactor in 2021. Benieuwd welke kosten voor een uitzendkracht in 2021 je kunt verwachten? Lees dit artikel dan zeker even goed door, we hebben de belangrijkste informatie namelijk voor je op een rijtje gezet.

De omrekenfactor is de factor die bepaald wat het tarief van de uitzendkracht is. Dit wordt als volgt berekend brutoloon x omrekenfactor.

Wat is de omrekenfactor?

Voordat we in kunnen gaan op het tarief voor een uitzendkracht in 2021 is het noodzakelijk om kort stil te staan bij de omrekenfactor. De omrekenfactor in 2021 is de factor die wordt gebruikt bij het berekenen van de totale kosten. De omrekenfactor bedraagt over het algemeen tussen de 2.0 en 2.5. Dit getal wordt vermenigvuldigd met het bruto uurloon exclusief btw van de betreffende medewerker.  Je kunt de omrekenfactor ook wel zien als de prijs die je betaalt voor het uit handen geven van de verantwoordelijkheden met betrekking tot het personeel.

Bij het opstellen van de omrekenfactor zijn er een aantal verschillende factoren van belang. Van belang om te weten is dat de samenhang van deze verschillende factoren zorgt voor een ander soort tarief. Wel is het zo dat de factor gemiddeld gesproken tussen de 2 en 2.5 ligt. In de omrekenfactor is onder andere rekening gehouden met de onderstaande kostenposten:

  • het bruto uurloon van de medewerker
  • kosten voor ziekte(risico), feestdagen, vakantiedagen en vakantiegeld
  • kosten voor sociale premies, verzekeringen en werkgeverslasten
  • kosten voor de werving, selectie en planning van de nieuwe medewerker

De huidige omrekenfactor in 2021

Wij (bij Exite) hebben ervoor gekozen om onze gemiddelde omrekenfactor in 2021 hetzelfde te houden als het jaar daarvoor. Dit betekent dat wij, in tegenstelling tot andere bureaus, niet zijn gestegen als we kijken naar de prijzen. Door onze voordelige prijzen is het voor ieder bedrijf mogelijk om op een toegankelijke en vooral goedkope manier aan goed personeel te komen. Voor een volledig overzicht van de kosten die je kwijt bent voor jouw uitzendkracht is het handig om even een offerte aan te vragen. Ons team zal vervolgens bekijken welk tarief voor de uitzendkracht in 2021 jij kunt verwachten voor het bedrijf.

Voorbeeld met de omrekenfactor

Nu je weet wat de gemiddelde omrekenfactor in 2021 inhoudt is het handig om er eens een voorbeeld bij te halen. Dit zorgt er namelijk voor dat je beter kunt zien welke kosten voor de uitzendkracht in 2021 je kunt verwachten voor jouw onderneming. Laten we zeggen dat iemand per uur €12,- bruto verdiend. Om te berekenen wat je kwijt bent voor het inhuren van deze werknemer vermenigvuldigen we €12,- met 2.1 (onze huidige gemiddelde omrekenfactor in 2021). Dit geeft je een uurtarief van €25,00 exclusief btw.

Belangrijk om te weten is overigens dat er een aantal tarieven zijn die iets duurder uit kunnen vallen. Het gaat hier met name om personeel wat werkzaam is in de bouw. Dit heeft te maken het met feit dat het pensioen direct moet worden opgebouwd en dat er aan verschillende verplichtingen voldaan moet zijn. Voor sommige sectoren zullen de kosten dus hoger uitvallen. Uiteraard kan ons team je veel meer vertellen over de betreffende sectoren bij welke dit van toepassing is.

Wegen de kosten uitzendkracht in 2021 op tegen de voordelen?

We krijgen met regelmaat de vraag of de kosten uitzendkracht in 2021 wel opwegen tegen de voordelen die je zult ondervinden. Hier kunnen we duidelijk in zijn: dit doet het zeker. Het is namelijk zo dat je veel voordelen kunt ondervinden bij het inschakelen van personeel middels een uitzendbureau. Om het weer wat makkelijker te maken hebben we de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet:

  • Je betaalt veel minder op de korte termijn

Uitzendbureaus nemen doorgaans veel van de kosten voor hun rekening die traditioneel door de werkgevers worden gedragen. Het kan gaan om loonverwerking, administratieve kosten en andere fiscale voordelen. Zelfs als je rekening houdt met hogere uurtarieven om de kosten van het uitzendbureau te dekken, kan het inhuren van een uitzendkracht minder duur zijn dan het betalen van loon van een voltijdse werknemer. Dit brengt met zich mee dat de kosten op de korte termijn aanzienlijk lager uitvallen voor jouw onderneming.

  • Je kunt op een flexibele manier aan medewerkers komen

Door te kiezen voor uitzendkrachten ben je in staat om op een eenvoudige manier over flexibel personeel te komen. Mocht je bijvoorbeeld een drukke periode meemaken binnen het bedrijf dan is het mogelijk om voor deze periode extra hulp te krijgen, zonder dat je die persoon gelijk een vast contract hoeft aan te bieden. Deze hoge mate van flexibiliteit is dan ook gelijk één van de grootste voordelen die je zelf kunt ondervinden.

  • Je kunt de medewerkers makkelijker evalueren

Het laatste voordeel is dat je beschikt over de mogelijkheid om potentiële werknemers te evalueren alvorens ze in dienst te nemen. Met een uitzendkracht kan je dan ook zien wat voor personeel je eigenlijk in huis haalt. Aan een uitzendkracht zijn over het algemeen weinig voorwaarden verbonden, dit geeft je de kans om eerst te zien wat diegene te bieden heeft voordat je een lange relatie met die persoon aangaat. Mocht alles goed verlopen dan is het altijd mogelijk om de persoon in kwestie een vast contract aan te bieden.

  • Je hebt geen kosten bij ziekte, uitval of vakantie

Het kan natuurlijk voorkomen dat een medewerker ziek wordt of uitvalt. Als je personeel inhuurt via een uitzendbureau dan betaal je alleen voor de daadwerkelijk gewerkte uren. Dit zorgt ervoor dat je altijd betaald voor het aantal uren dat jij bepaald. Wellicht kun je deze uren direct ‘wegstrepen' tegenover gewerkte omzet. Dit maakt het nog makkelijker om de return on investment te berekenen voor jouw uitzendkrachten.

Een goed uitzendbureau inschakelen

We hopen dat je dankzij de informatie uit dit artikel een beter beeld hebt gekregen over de totale kosten voor een uitzendkracht in 2021. Door ons voordelige tarief is het mogelijk om op een goedkope manier aan uitzendkrachten te komen. Meer te weten komen over de voordelen die het inschakelen van een uitzendbureau met zich mee weet te brengen? Blijf dan zeker even hangen op deze site, er zijn namelijk nog veel meer artikelen om even door te nemen!