De vragen die je gegarandeerd kan verwachten op jouw aankomende sollicitatiegesprek

Solliciteren kan tegenwoordig snel en makkelijk via het internet, maar daarna moet je natuurlijk op gesprek komen bij je potentiële nieuwe werkgever. Die bereidt zich voor op het gesprek naar aanleiding van jouw ingestuurde CV en eventuele motivatiebrief, meer dan logisch dat hij moeilijke vragen stelt om je beter te leren te kennen en om te kijken of jij geschikt bent voor de functie. Een goede voorbereiding is het halve werk! Lees hieronder dus snel de belangrijkste vragen die gegarandeerd gevraagd worden.

Waar wil je graag over 5 jaar staan?

Met deze vraag proberen ze jouw ambities te achterhalen en natuurlijk of je überhaupt hebt nagedacht over je verdere carrière. Het is belangrijk dat je van te voren een duidelijk verhaal hebt over waar jij jezelf precies over 5 jaar zie staan. Benadruk de rol van het desbetreffende bedrijf in jouw loopbaanplanning.

Waarom moeten we jou aannemen?

Geef duidelijk aan waarom deze functie jou precies aantrekt en hoe jouw ambities daar precies op aansluiten. Wees niet te bescheiden, maar overdrijf ook niet over je kwaliteiten.

Wat zijn jouw persoonlijke positieve karaktereigenschappen?

Dit is dé kans om jezelf in het zonnetje te zetten en jezelf te verkopen. Vergeet niet om duidelijke voorbeelden te geven, zodat je je eigenschappen natuurlijk wel kan onderbouwen.

Wat trok je aan de desbetreffende functie?

Waarom trekt deze functie je aan? Schrijf het anders voor jezelf op, aangezien je dan tijdens je sollicitatie vol overtuiging uit kan leggen waarom. Mocht je deze vraag willen uitwerken op papier, zorg er dan voor dat je minimaal drie argumenten bedenkt.

Wat zijn jouw negatieve eigenschappen volgens je omgeving?

Niet alle minpunten zijn per definitie slecht. Het herkennen en aangeven van je zwaktes is namelijk al een kwaliteit op zich! Het is vooral belangrijk dat je je bewust bent van je zwaktes en het meer ziet als uitdagingen.

Heb jij een 9-5 mentaliteit?

Geen enkel persoon staat natuurlijk te popelen om over te werken, maar je wilt jezelf natuurlijk ook niet neerzetten als een persoon die om 17:01 al in de auto zit opweg naar huis. Het is wel belangrijk om duidelijk je grenzen aan te geven, zodat je geen werkdagen maakt van meer dan twaalf uur.