Hoe ga je om met coronastress op de werkvloer?

Je kunt er niet omheen, een groot gedeelte van de mens heeft er last van, coronastress. Maar hoe zorg je er nou voor dat je ondanks de gekke tijd waarin we leven toch de rust bewaard op kantoor? Hier een aantal tips om het voor iedereen zo aangenaam mogelijk te houden.

Erover praten

Probeer er zoveel mogelijk over te blijven praten, zo zorg je ervoor dat je geen onderlinge spanningen krijgt. Laat het merken als je ergens mee zit of als je je zorgen maakt, misschien heb jij of heeft je collega wel een hele nare ervaring over gehouden aan corona. Dit hoef je natuurlijk niet altijd te weten, door erover te praten kun je ook veel van elkaars bevindingen leren en kijk je erna misschien wel heel anders naar de situatie. Het is natuurlijk nooit goed om dingen op te kroppen, maar zeker niet wanneer je met andere mensen te maken hebt.

Respecteer elkaar

Niet iedereen denkt het zelfde over het coronavirus, dat kan niet en dat hoeft ook niet. Zolang je maar naar elkaars meningen luistert met respect en er voor open staat om je collega zijn of haar verhaal te laten doen, hoeven er geen onderlinge spanningen te ontstaan. Misschien vind jij de 1,5 meter regel wel heel erg overbodig, dit hoeft voor je collega niet zo te zijn. Zorg er dan ook voor dat wanneer jullie elkaar tegenkomen je netjes gepaste afstand houd. Zo laat je merken dat je iemands anders keuze respecteert en begrijpt. Dit geldt natuurlijk precies het zelfde voor handen schudden of niezen in de elleboog. Probeer wat je thuis onnodig vindt op de werkvloer wel te doen.

Rust in je hoofd

Naast het feit dat het belangrijk is dat het goed gaat met je collega's ben jij zelf ook minstens net zo belangrijk. Het coronavirus brengt nou eenmaal spanningen met zich mee, misschien heb je financieel wel een klap gekregen in je thuissituatie of ben je gewoon even je zelf niet omdat de dingen die normaal zo vanzelfsprekend leken nu niet mogelijk zijn. Zorg daarom goed voor jezelf, eet gezond, ga op tijd naar bed en neem af en toe een korte pauze om eventueel een wandeling te maken. Zodra jij rust hebt in je hoofd straal je dit ook automatisch uit naar je collega's.

Maak plezier

Naast alle spanningen en onzekerheden is het ook belangrijk dat je de lol er in houd. Heb het dus ook over andere dingen, dingen die wel positief zijn en waarbij je de aandacht even op iets anders focust. Vertel bijvoorbeeld over wat je het afgelopen weekend hebt gedaan of gewoon even de week doornemen. Verlies vooral niet het plezier in je werk, maak grapjes met collega's en pas op dat je je stemming niet te veel laat beïnvloeden door wat je hoort en ziet. Het is zonde van je energie en je werkprestaties kunnen er ook onder gaan lijden. Uiteindelijk moet je het toch met elkaar doen.