Hoe schrijf je een goede motivatiebrief?

Een motivatiebrief schrijven is waarschijnlijk niet iets waar je gelijk warm voor zal lopen. Alleen is een motivatiebrief de enige manier waarop je kunt laten zien dat je interesse hebt in een bepaalde functie. Is de motivatiebrief niet goed dan is de kans vrij klein dat je op gesprek mag komen. Wil je weten waar je op moet letten bij het schrijven van je motivatiebrief? Dan is het handig om dit artikel even goed door te nemen, we hebben namelijk het nodige voor je op een rijtje gezet!

De lay-out van je brief – hoe een motivatiebrief schrijven?

Een goede motivatiebrief is een one-pager waarin je jezelf en waarin je jou interesse toont in de functie of organisatie waar je solliciteert. Er zijn twee belangrijke manieren waarop je jouw motivatiebrief kunt structureren. Je kunt op de eerste plaats gebruik maken van de klassieke 3-hoofdstructuur. Hierbij moet je bij de motivatiebrief schrijven denken aan een inleiding, het middenstuk en de conclusie. Maar het is ook mogelijk om de 5-7 paragraafstructuur te gebruiken, waarbij je je hoofdtekst opdeelt in kleinere paragrafen van 1 tot 3 zinnen op basis van de hoofdpunten. De vuistregel is dat de 7-paragraaf structuur handig is voor de formele sollicitaties. Dit is met name handig voor de werkende professionals. Via internet kun je een motivatiebrief voorbeeld vinden in iedere lay-out, dit geeft je wat meer inzicht in hoe het er uiteindelijk uit komt te zien.

Motivatiebrief voorbeeld – wat moet je vermelden?

Heb je gekozen voor een bepaalde lay-out dan zal je voornamelijk moeten kijken naar de kern van de brief. Dit is het grootste deel van je totale motivatiebrief. Dit is het stuk waarin je jezelf echt verkoopt, uiteraard met een vermelding van je prestaties en vaardigheden die je te bieden hebt. Probeer zo feitelijk en eerlijk mogelijk te zijn. Iedereen die regelmatig motivatiebrieven leest kan verzonnen verhalen uit de echte verhalen onderscheiden. Verzin dus nooit zomaar een motivatiebrief opleiding of een functie die je niet hebt vervult. Je zou zeker jouw kwalificaties moeten onderbouwen met enige bewijzen, denk bijvoorbeeld aan je cijferlijst.

Wat niet te doen bij een motivatiebrief schrijven

Naast het liegen over bepaalde prestaties of functies is er een ding wat je nooit moet doen in je motivatiebrief. Dit is te algemeen zijn. Wanneer je onder vaardigheden ‘gedreven', ‘gezellig' en ‘hard werkend' schrijft zal je niet opvallen. Iedereen vult dit namelijk in bij zijn of haar motivatiebrief. Het is daarom van belang om uniek te zijn en om echt goed na te denken over wat je opschrijft. Speciale kenmerken die niemand anders heeft, dat zijn de dingen die je moet vermelden. Door specifiek te zijn kan je aan de potentiele werkgever laten zien wat je te bieden hebt.

Door op deze zaken te letten is een motivatiebrief schrijven aanzienlijk eenvoudiger dan voorheen. Maak eerst even voor jezelf een motivatiebrief voorbeeld, op die manier kan je een beetje oefenen met hoe je er het uit wilt zien hebben. Binnen no time zal je een motivatiebrief hebben die je passie op de best mogelijke manier zal weerspiegelen.