Solliciteren & social media- do’s en dont’s

Solliciteren via social media kan tegenwoordig heel gemakkelijk en snel – binnen 2 klikken heb je namelijk gesolliciteerd. Het is natuurlijk niet gek dat recruiters inspelen op deze ontwikkeling van de afgelopen jaren. Door middel van jouw social media profiel kunnen recruiters natuurlijk een beter beeld van jou schetsen, waardoor je makkelijker wordt afgewezen of benaderd voor een gesprek. Lees hieronder snel de do's en dont's voor het solliciteren via social media.

Do's

 • Google jezelf
  Typ je naam in op Google en kom erachter wat er precies allemaal over je te vinden is, want als jij het in één oogopslag kan vinden dan kan iedereen het natuurlijk zien. Ongepaste content moet dan natuurlijk meteen verwijderd worden.
 • Connecties maken
  LinkedIn is een zakelijk platform waar je connecties kan maken met mensen die je kent en/of interessant vind- ook wel je netwerk. Hoe groter je netwerk is, des te meer kans je creëert om jouw droombaan te vinden. Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent.
 • Contactgegevens vermelden
  Recruiters zijn elke dag op zoek naar mensen die ze aan een nieuwe baan kunnen helpen. Door je e-mailadres of telefoonnummer te delen, maak je het voor geïnteresseerde recruiters makkelijker om in contact met je te komen.
 • Aanbevelingen delen op LinkedIn
  Op LinkedIn heb je de keuze om aanbevelingen van vorige werkgevers te delen op je profiel. Deze aanbevelingen kunnen een doorslaggevende factor hebben als er enige twijfel is tussen twee kandidaten, waaronder jij dus ook.
 • Keywords
  Recruiters krijgen dagelijks tientallen cv's te zien, die ze vervolgens natuurlijk moeten koppelen aan een passende vacature. Solliciteer je bijvoorbeeld op een baan gericht op marketing, probeer dan in elke alinea wel het woordje marketing terug te laten komen of andere belangrijke keywords.

Wist je dat de cv's van sollicitanten bij grote bedrijven gewoon door een programma gaat die kandidaten selecteert op het gebruik van aantrekkelijke keywords?

 • Portfolio
  Je profiel visualiseren werkt ook als je een goed beeld van jezelf wil schetsen op social media. Denk daarbij aan uitgevoerde projecten, presentaties, foto's en video's.
 • Privacy instellingen
  Lees je goed in op de diverse mogelijkheden die social media platformen aanbieden. Het zou natuurlijk zonde zijn als al je profiel is afgesloten voor geïnteresseerde recruiters.
 • Aantrekkelijke summary
  of te wel de biografie van je profiel. Probeer kort en bondig een leuk beeld van jezelf te schetsen, geef bijvoorbeeld aan wat je ambities zijn en je positieve karaktereigenschappen.  

Dont's

 • Ongepaste foto's en reacties
  Dit is natuurlijk een enorm voor de hand liggend antwoord, maar we noemen hem toch even. Plaats dus geen dronken foto's in een outfit die net iets te veel van het goede laat zien. Daarnaast is het ook van belang dat er geen gemene/domme/ongepaste commentaren naar boven komen bij berichten van andere mensen.
 • Niet consequent zijn
  Tijdens een sollicitatie moet je jezelf natuurlijk altijd in een iets beter daglicht zetten, door een beetje te overdrijven. Daarentegen is het natuurlijk niet de bedoeling dat je op social media anders overkomt dan op jouw doorgestuurde cv en motivatiebrief.
 • Gebrek aan communicatieve vaardigheden
  Let goed op je taal en spelling op je social media kanalen, ongepaste scheldwoorden zijn dus een no go!
 • Wees origineel
  Een motivatiebrief is een belangrijk aspect in het schetsen van een beeld van jezelf. We raden het daarom ook af om naar elk bedrijf waar je solliciteert dezelfde motivatiebrief op te sturen.